fbpx
Ponedjeljak, tra 29

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Ajdinović: Inspekcija radi pojačano zbog povećanja cijena i zloupotrebe stanja

by | velj 28, 2022 | 0 comments

“Imamo poskupljenje životnih namirnica i znamo da su ta poskupljenja uslovljena povećanjem cijena na svjetskom tržištu. Ono što nas interesira je to, jesu li zloupotrijebljene te okolnosti u kojima smo se našli od veleprometnika i maloprometnika koji snabdijevaju naše građane. Apeliram na privredne subjekte da realno sagledaju mogućnosti i moć naših potrošača, posebno kada je u pitanju kupovina, životnih namirnica”, kazao je Ajdinović.

 

Napominje da inspekcijski organi u rukama imaju precizne i čvrste mehanizme i da su to odluke Vlade Federacije BiH iz prošle godine vezano za 17 životnih namirnica i za gorivo.

 

“To su procentualni iznosi gdje je marža vrijedila za 31.12.2020. godine na 17 životnih namirnica i na gorivo u iznosu od 6 feninga po litru, kada je u pitanju prodaja na veliko, i 25 feninga kad je u pitanju litra goriva na malo“, ističe Ajdinović.

 

Zbog toga upozorava da su intenzivirane inspekcije kontrole i da će se intenzivirati dodatno u saradnju i s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove.

 

“Nažalost u dva velika tržna centra, imamo nepoštivanje tih marži i to ćemo vrlo oštro i odlučno sankcionirati. Pozivat ću privredne subjekte da se ponašaju odgovorno, a s druge strane pozivam i građane da sebi ne dozvole paniku jer imamo dovoljno robe na policama i u skladištima naših proizvođača, odnosno prometnika i uvoznika”, kazao je Ajdinović.

 

Građane pozva da kažu gdje su primijetili nerealno povećanja cijena i da im budu partneri kao što su bili u prethodne dvije godine, kad se pokazalo da se zajedno mogu nositi s krizom, te podsjetio da imaju dovoljno inspekcijskih kapaciteta da dogovore na sve primjedbpe građana.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO