fbpx

Ramo Isak za DR: Trudio sam se pružiti maksimalan doprinos radu Skupštine ZDK

by | velj 2, 2022 | 0 comments

Doc. dr. sc. Rame Isaka, predsjednik NES ZDK (Narodni Evropski Savez BiH), skupštinski poslanik u ZDK i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u interesantnom intervjuu za portal ″Dnevni red″ govorio je zašto se odlučio baviti politikom, zašto je izabrao upravo NES, šta je uradio za Zeničko-dobojski kanton…


DR: Koliko dugo ste u politici i zbog čega ste se odlučili baviti politikom?

U bosanskohercegovačkoj zbilji politika je stvaranje mogućeg iz nemogućih uslova, to je neodoljiv izazov za ljude nemirnog duha, koji cijelim svojim bićem teže da ostvare boljitak za svoju bližu i širu društvenu okolinu. Po svojoj prirodi sam čovjek koji teži promjenama kao pokretačkoj snazi razvoja svakog društva, a politikom se bavim od 2005. godine. Naša država Bosna i Hercegovina na svom milenijskom putu opstojnosti, uz sve izazove s kojima se suočava, moj je najveći motiv za bavljenje politikom. Još kao mladić stavio sam se u prve redove njene odbrane, sa oružjem u ruci. To činim i sada – političkim sredstvima, znanjem i iskustvom, ekonomsko-investicijskim projektima, razvojem sigurnosnog sektora, za dobrobit svih naših građana u društvu. To mi je i glavni motiv kontinuitet i razvoj naše države i poboljšanje uslova života običnog čovjeka.  

DR: Zašto ste izabrali upravo političku opciju koju zastupate? 

Da biste postigli bilo šta u društvu, neminovno je djelovanje unutar programski i demokratski profilirane i orijentirane političke opcije. Samostalan pojedinac u društvu danas ne može napraviti ništa. Takođe, u Bosni i Hercegovini je danas na političkoj sceni mnoštvo političkih stranaka, partija, pokreta, saveza i ostalih oblika različitih građanskih ineresnih udruživanja.

Ja sam svoje djelovanje i rad prevashodno vezao uz tim dobrih ljudi, društvenih aktivista, akademskih građana, dokazanih patriota i boraca za bolje sutra svih građana u društvu. Opcija NES BiH po svojoj programskoj i ideološkoj orijentaciji pruža maksimalne mogućnosti za pozitivno djelovanje u demokratskom društvu svih svojih članova i simpatizera. To je narodna stranka, po mjeri svakoga, orijentirana na evropske civilizacijske vrijednosi i evroatlanske sigurnosne i tranzicijske procese, otvorena za svakoga ko državu Bosnu i Hercegovinu nosi u svome srcu.  

DR: Da niste u toj političkoj opciji, koja stranka je najbliža kao njena alternativa?

Sasvim je sigurno da u Bosni i Hercegovini postoje političke opcije slične programske orijentacije kao i kod NES. Ja nisam opterećen alternativnim rješenjima po pitanju svoga političkog djelovanja jer sam uvjeren da NES BiH ima veliku perspektivu. To se svakodnevno potvrđuje pristupanjem novih članova i sve većim interesiranjem posebno mladih ljudi. Naši građani su prezasićeni dosadašnjim starim i retrogradnim pristupom pojedinih političkih stranaka, tako da ih sve više zanima nešto novo na ‘političkoj berzi’ iznalaženja boljih uslova života i vraćanja perspektive mladim ljudima.  

DR: Gledajući dosadašnji rad, koliko se uradilo za Kanton?

Mandate ove Vlade Zeničko-dobojskog kantona neophodno je posmatrati u kontekstu globalne političke krize u Bosni i Hercegovini, te pandemije koronavirusa koja se odrazila na svjetske privredne tokove, pa i na krhku privredu i slaba investiciona ulaganja u našoj državi i kantonu. Unatoč tim globalnim teškoćama, rad Vlade Zeničko-dobojskog kantonaodvija se u uslovima održivog privrednog razvoja i karakteriše se poboljšanjem uslova rada i života zaposlenika Kantona. Tako je Zeničko-dobojski kanton jedini kanton u Federaciji BiH kojije u toku pandemije imao povećanje plata u MUP-u, obrazovanju i sl., a evo već se ide u razgovore da se plate plocijskih i državnih službenika i dalje pozitivno usklađuju. Sve ono što je iz nadležnosti kantona i ministarstava je urađeno, kao na primjer, osiguranje uslova rada Ministarstva zdravstva, osiguranje sredstava MUP-a i uslova rada i neovisnog financijskog funkcioniranja Uprave policije. Nabavljena je najsavremenija i najkvalitetnija oprema za rad policije, nova vozila, oprema za vještaćenja, bolja nego kod drugih policijskoh organa. Osigurana su sredstva za školovanje 125 kadeta, koje je u toku, kao i sredstva za stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika.

Intenzivno se provode projekti izgradnje i obnove putnih komunikacija u okviru Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije, a čak i u vrijeme pandemije koronavirusa nema grada ni općine u kantonu u kojem se ne izvode putni ili građevinski radovi. U okviru obrazovanja vrši se obnova i uređivanje škola i školskog prostora. U sektoru poljoprivrede vrši se poticaj poljoprivrednih proizvođača i stočara, a i ostali organi vlasti, inspekcijski organi i direkcije svojim zakonitim i strateškim radom pružili su maksimalan doprinos vladavini zakona i ekonomski održivom djelovanju i razvoju Zeničko-dobojskog kantona. Očito je da je komletan tim ove Vlade uradio nešto što do sada za 20 godina niko nije uspio da uradi, tako da se sa sigurnošću može ustvrditi da je ovo do sada nakvalitetnija vlada Zeničko-dobojskog kantona. Svi vladini ministri opredijeljeni su da u ovim složenim uslovima, kada većina drugih kantona ima problema sa isplatama plata, osiguravaju realizaciju i razvojnih i održivih projekata.

DR: Jeste li zadovoljni svojim doprinosom građanima Zeničko-dobojskog kantona i šta biste posebno izdvojili kao rezultat Vašeg djelovanja u Skupštini ZDK?

Personalno sam se trudio da pružim svoj maksimalan doprinos radu Skupštine ZDK. U ovim složenim političkim okolnostima, posebno kada postoji odgovarajuća disharmonija u radu i nerazumijevanje od pojedinih lokalnih zajednica u Zeničko-dobojskom kantona, nastojao sam da se održi neophodna politička ravnoteža koja će osigurati nesmetan i učinkovit rad Vlade i ministarstava u korist svih naših građana. Uz sve to, pokretao sam i brojne inicijative i zalagao se za razvoj demokratije i vladavinu prava.

DR: Šta najviše zamjerate trenutnom sazivu Skupštine i gdje može bolje?

U principu, imajući u vidu ‘zakonitosti’ funkcioniranja na relaciji ‘pozicija – opozicija’, ja nikome ništa ne zamjeram. Svako ima pravo, ali i demokratsku obavezu da u odnosu na svoje biračko tijelo i u interesu svih naših građana, opredjeljuje svoje političko djelovanje. Ipak smatram, da su ponekad, kod pojedinih skupštinskih poslanika, više dolazili do izražaja individualni interesi osporavanja napretka Kantona, nego zajednički interes poboljšanje sigurnosti i kvaliteta života svih građana, a s ciljem opozicijskog populizma i neprincipijelnog uticaja na biračko tijelo. Na našim sugrađanima je da sami procijene šta im je korisnije – da li individualni i dnevno-huškački populizam, ili bolji život i perspektiva naše omladine.  

DR: Smatrate li da ste opravdali mandat koji su Vam povjerili građani na proteklim izborima i možete li to potkrijepiti konkretnim primjerima? 

Smatram da sam u skladu sa uslovima u kojima je djelovala Skupština Zeničko-dobojskog kantona u potpunosti ispunio svoju poslaničku ulogu. Aktivno sam radio na uspostavi vlasti, tako da je politički subjekt koji predstavljam bio i ostao nosilac ove strukture vlasti. Dokaz moga progresivnog djelovanja su rezultati Vlade ZDK u borbi protiv pandemije, stabilno budžetsko financiranje, razvojni projekti i obnova putne i druge infrastrukture u kantonu, te sigurnost i vladavina prava.  

DR: Planirate li kandidaturu na predstojećim Općim izborima i koja je to lista? Hoće li to ponovo biti lista za Skupštinu ZDK ili?

Ovo su pitanja o kojima će odlučivati stranački organi. Ja ću svakako postupiti po svakoj odluci tih organa. Smatram da općenito na stranačkim listama treba prioritetno pružiti šansu mladim i školovanim kadrovima, koji su spremni da se suoče sa svim izazovima u kojima se nalazi Zeničko-dobojski kanton inaša država Bosna i Hercegovina.  

DR: Na kraju, koja bi bila vaša poruka građanima ZDK?

S obzirom da smo danas u Bosni i Hercegovini suočeni sa rastućim političkim tenzijama, smatram da moramo biti strpljivi i mudri, te na predstojećim izborima pružiti odlučujuću podršku promjenama. Naš građani moraju prepoznati pojedince koji svojim populističkim djelovanjem narušavaju pravnu državu, a samo novi i mladi kadrovi mogu osigurati život u uslovima dostojnim čovjeka u XXI vijeku.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO