fbpx

Pekić: Planiran prijem još 120 novih policijaca u MUP ZDK, sigurnost građana najbitnija

by | velj 2, 2022 | 0 comments

U ponedjeljak smo pisali kako je na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova počela obuka novih 125 kadeta iz Zeničko-dobojskog kantona, što znači da će u narednih šest mjeseci policijske strukture u ovom kantonu biti značajnije popunjene.

Kadrovski deficit evidentan je u svim gradovima, naročito u policijskim upravama Visoko i Breza.

Također, kako je kazao Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a za FTV, u narednom periodu planiran je prijem novih službenika.

“Još 120 novih policajaca u planu je da bude primljeno, zato što veliki broj ljudi odlazi u penziju u narednom periodu. Početkom 2023. imat ćemo dovoljno kadra da budemo osposobljeni da možemo odgovoriti zadatku”, poručio je Dario Pekić.

Također, potpuna implementacija Zakona o unutrašnjim poslovama Zeničko-dobojskog kantona, koja je nakon perioda prolongiranja, počela sa početkom 2022. godine, jasno osigurava operativnu i budžetsku samostalnost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

“Faktički se ništa nije promijenilo. Uprava policije je bila neovisna sve vrijeme. Sva potrošnja će biti opet na MUP-u, dostavljat će se, gledat će se kako se radilo i trošilo i poslije toga kao ministar moram dati Vladi šta se dešavalo”, objasnio je ministar Pekić.

U tom smislu, a vodeći računa o predviđenoj dinamici, započete su aktivnosti koje se intenzivno poduzimaju na izradi i finalizaciji već započetih podzakonskih akata, koji su neophodni za dosljednu primjenu aktuelnog Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, prvenstveno u kontekstu odredbi koje osiguravaju pravnu i budžetsku samostalnost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, što ujedno predstavlja i najvažnije značajke posljednjih izmjena pomenutog zakona.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO