fbpx

Nikšić: Ne razumijem nervozu. Ne možete krivca tražiti u nekome ko nije ni učestvovao u razgovorima

by | sij 31, 2022 | 0 comments

Reakcije oko propalih pregovora u Neumu se ne smiruju, a apsurd je da tema nije to što su pregovori propali nego to ko je bio, a ko nije na pregovorima.

Jedan od najprozivanijih zbog toga što nije otišao u Neum jeste predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Oponenti ga smatraju političkom kukavicom koja se sad okreće DF-u i Željku Komšiću kako bi navodno spasio sebe i svoju stranku od brutalne kazne glasača.

Nikšić za Raport odgovora da se radi o nervoznoj i agresivnoj kampanji.

“Za razliku od drugih, SDP je svoj stav jasno iznio još prije gotovo dva mjeseca odmah po usvajanju neustavnih i separatističkih odluka NSRS. Tada smo donijeli odluku da zamrznemo svoje učešće i povučemo se iz pregovora o Ustavnoj reformi i izmjenama Izbornog zakona sve dok se ne stave van snage sve neustavne odluke i postupci iz RS-a.

Zato ne razumijemo nervozu i agresivnu kampanju zbog neučešća SDP-a od strane pojedinih učesnika razgovora u Neumu. Neuspjeh razgovora nije razlog da se krivica traži u onome ko u njima nije ni učestvovao”, kaže Nikšić.

S obzirom da se špekulira o njegovom primicanju Komšiću, odnosno Komšića SDP-u, pitamo ga da li se stvara ponovo BH blok i da li je bilo koordinacije njih dvojice oko odluke neodlaska u Neum. Odgovor je štur.

“Drago nam je da su i druge stranke građanske orijentacije slijedile primjer SDP-a BiH unatoč našim razlikama. Kao predsjednik najveće multietničke partije u državi sasvim je prirodno da komunicaram sa predsjednicima drugih stranaka, a naročito onih sličnog svjetonazora. Ne vidim u tome ništa sporno, naprotiv”, navodi šef SDP-a.

U cijeloj ovog političkoj kakofoniji spominju se izdaje i izdajnici. Nikšić smatra da je još rano govoriti o tome, jer ništa nije dogovoreno.

“Izdajnik bi bio onaj ko prihvati i omogući da se izglasa bilo koji propis koji bi uveo bilo asimetriju ili dalju etničku podjelu države Bosne i Hercegovine. Nadam se da nećemo doći u tu situaciju”, naveo je Nikšić.

A da li je Trojka ugrožena zbog različitiha stavova i postupaka?

“Trojka je, uz sve razlike koje postoje ali i sličnosti koje imamo, stabilna i funkcionalna u Kantonu Sarajevo. SDP-ovi ministri rade u punom kapacitetu na zadovoljstvo svih građana i njihovi rezultati su svakodnevno vidljivi. Što se nas tiče trudit ćemo se da tako i ostane”, kaže Nikšić za Raport.

 

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO