fbpx

Mehemedović: Na sceni je državni udar

by | sij 25, 2022 | 0 comments

Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da bi najgori scenarij bio da svi dođu na sjednicu PSBiH jer bi time bojkotirati sve ono što bude na dnevnom redu.

Za 3. februar zakazana je Sjednica Parlamentarnog Doma Skupštine Bosne i Hercegovine.

– Moguće je da svi neće doći, ili opozicija ili pozicija. Time će pokazati svijetu da su oni rušilački faktor. To zavisi i od Skupštine RS-a, koja će se održati 1. februara. Poziv Izetbegoviću da se obrati u NSRS-u je jedan u nizu od srpskih podvala i nadam se da Izetbegović to neće prihvatiti. Ako već pozivaju, treba da pozivaju institucionalno, znači Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a ne da nas svode na plemena. Ne bi trebalo otići na ovakav način u skupštinu RS-a – rekao je Mehmedović za Hayat.

Dodao je kako je jedina Vučićeva briga za našu zemlju u onom domenu kako bi je podijelio i kako dio Bosne i Hercegovine ili prirodna bogatstva spojiti sa Srbijom.

– On u javnosti jedno govori, a drugo političarima iz RS. Dodik radi po inputima Vučića. Ovo što Vučić radi jesu istupi predizbone kampanje koju vodi u Srbiji. On ima lične razloge zbog čega se tako ponaša, jer Međunarodni sud radi na slučaju Aleksandar Vučić i to je njegov problem. Obzirom da je opasnost od obnavljanja genocida u Bosni i Hercegovini aktuelna i da su žrtve genocida pisale UN-u, poznato je da ima određenih aktivnosti. To je ono čega se Vučić boji. Dodik je izvršilac radova koje treba odraditi u BiH, nikakve sankcije koje su najavljene nisu toliko djelotvorne da bi ih toliko uplašile ili natjerale da promjene stavove – kazao je Mehmedović.

 

Orban nije smio sebi dozvoliti blamažu u BiH

Smatra kako će sankcije iz Njemačke i Velike Britanije doprinijeti drugačijem odnosu prema BiH i da će sankcionisati remetilačke faktore.

– Na sceni je državni udar. Kreatori Dejtonskog sporazuma neće dozvoiliti da se njihov uspjeh uruši – kazao je.

Kada je u pitanju Šmitovo obraćanje u Bundestagu koje je najavljeno za sutra, Mehmedović je kazao kako će njegovo obraćanje biti veoma korisno, obzirom da je imao dovoljno vremena da snimi realno stanje u BiH.

– Ako izostanu njegovi potezi, bespotrebno je da boravi u našoj zemlji. Mislim da Orban nije smio sebi dozvoliti blamažu u BiH, jer ga niko ne bi primio kao državnika. Smatram da je to pravi razlog otkazivanja njegove posjete. Na sceni je provedba tog non papera, to nama stvara najveće probleme i to je projekat koji je podržan od radikalno desnih političara iz EU i našeg susjedstva – rekao je Mehmedović.

 

Moj odlazak u Doboj

Osvrnuo se i na odlazak u Doboj, u vrijeme kada je Milorad Dodik prijetio njegovim hapšenjem ako zakorači na prostor manjeg bh. entiteta.

– Prošla su vremena kada su predsjednici političkih stranaka naređivali ko će koga uhapsiti. Moj odlazak u Doboj je dokaz da je to moja zemlja, moj grad. Prema tome, parlamentarci i ja smo prošli četvrtak boravili u mjestima gdje su tenzije na visokom nivou. Moramo ići tamo i pokazati da ih se ne bojimo. Grad Doboj je grad moje mladosti, u Bratunac sam išao zbog problema prema povratnicima. Svaki normalan čovjek se treba kretati širom BiH, jer je to naša zemlja – mišljenja je Mehmedović.

Što se tiče Izbornog zakona, Mehmedović je kazao kako nije optimističan, obzirom da su u njegovu izmjenu od početka krenuli neprinicipijelno.

– Izjava Željka Komšića danas potvrđuje takvu tezu. Što više gušimo građanski element, tu imamo manje kohezione sile koje će očuvati bh. društvo. Nisam optimista da će ovaj dvojac doprinijeti rješavanju ovog pitanju. Čoviću je najvažnije da dođe do Izbornog zakona koji će HDZ-u garantirat pobjedu na izborima. Čović je već bio biran po postojećem zakonu, sve dok nije počeo štititi interese Hrvatske na štetu BiH. Čović mudro šuti na aktuelna dešavanja u BiH. Zasigurno, skupa sa Dodikom radi koordinirano i koordinirano štete Bosni i Hercegovini – rekao je, između ostalog, Mehmedović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO