fbpx

Babajić otvoreno za DR: Ovo je moj posljednji mandat u vijeću!

by | velj 8, 2022 | 0 comments

Almir Babajić

U vrlo interesantnom razgovoru za “Dnevni red” Almir Babajić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenica, govorio je od kada je u politici, zašto baš SDP i ima li ta stranka alternativu, kako je zadovoljan dosadašnjim djelovanjem u vijeću, ali i planira li se kandidirati na Općim izborima…

DR: Koliko dugo ste u politici, zbog čega ste se odlučili baviti politikom i zašto baš Gradsko vijeće?

Na početku intervjua pozdravljam Vaše čitaoce i redakciju Vašeg portala. Aktivno se bavim politikim procesima od 2014. godine kada sam prvi put na pola mandata ušao u Gradsko vijeće. Nešto ranije, mislim da je bila 2011. godina (nakon što sam napustio K.K. Čelik) odlučio sam da se aktivno uključim u politiku.

DR: Zašto ste izabrali upravo političku opciju koju zastupate?

U SDP sam se učlanio 2000. godine sa nepunih 17. godina. Zašto SDP? Iz više razloga, ali najviše zbog familijarnog ideološkog nasljeđa i uvjerenja.

DR: Da niste u toj političkoj opciji, koja stranka je najbliža kao njena alternativa?

O tome nisam nikada razmišljao niti ću razmišljati.  Alternativa za SDP za mene ne postoji. Kada ne bude više SDP-a u meni neće biti ni mene više u politici. Ne sviđaju mi se sve češće pojave gdje političari mijenjaju političke stranke.

DR: Gledajući dosadašnji rad vijeća, koliko se uradilo za grad?

Teško je ocjenjivati kroz rad vijeća koliko se uradilo za grad. Vijeće nije izvršni organ. Vijeće je donijelo mnogo odluka koje nisu provedene. Da bi se ocijenilo koliko se uradilo za grad mora se zajedno posmatrati i Gradsko vijeće i Gradska uprava. U tom slučaju ne mogu nikako biti zadovoljan ugrađenim.

DR: Jeste li zadovoljni svojim doprinosom lokalnoj zajednici i šta biste posebno izdvojili kao rezultat Vašeg djelovanja u Gradskom vijeću?

Nisam. Veliki broj projekata koje sam kroz svoj Klub vijećnika SDP-a inicirao, neki su bili i u Budžetu nije realizovano. Ali maloprije sam o tome govorio da je Gradonačelnik izvršna vlast (bazen, RTV dom,sportsko igralište u Blatuši, poveznica Blatuška petlja-Pehare-Crkvice). Ono s čim se mogu pohvaliti jeste da sam u  velikoj mjeri uticao da socijalne kategorije imaju subvencioniranje grijanja koje je bilo planirano da se obustavi. Reprogram  N.K. Čelika kao garanciju opstanka kluba smo izdvojili iz transfera za sport a i sam iznos sredstava za sport u odnosu na planirano smo povećali. Ova dva amandmana sam lično pravio. Na moj prijedlog je usvojen Nacrt Odluke da se socijalno ugroženim porodicama subvencionira vrtić za djecu. Ove godine ćemo usvojiti i konačni prijedlog odluke i krenuti u realizaciju. Žao mi je što nije provedena Odluka i ispoštovan stav vijeća da se N.K. Čeliku vrate sredstva od poslovnih prostora po sporazumu. Sa tim novcem bi napravili veliki iskorak u finansijskoj konsolidaciji kluba. Poznato Vam je da sam na početku mandata obnašao poziciju Predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Tu funkciju sam preuzeo nakon jedne godine “nerada” Gradskog vijeća u prethodnom mandatu i potpuno narušenih međuljudskih odnosa.   Vratili smo bili radne navike, odblokirali neke projekta i djelimično vratili kulturu dijaloga. Za 5 mjeseci dok sam bio na čelu tog tijela održali smo 13 sjednica. Slobodno mogu reći da smo do trenutka ostavke bili najefikasnije Gradsko vijeće u BiH. Nadoknadili smo bili sve ono što smo kasnili. Dosta sam se trudio da poboljšamo međuljudske odnose i smanjimo govor mržnje na internetu. Prepoznao je to bio i USAID sa čijim predstavnicima sam imao i sastanak ali nažalost sve poslije što se desilo je svima poznato.

DR: Šta najviše zamjerate trenutnom sazivu vijeća i gdje može bolje?

Ne mogu im ja ništa zamjeriti. Nisam se slagao sa nekim odlukama ali o tome sud donose građani, a ne ja.

DR: Smatrate li da ste opravdali mandat koji su Vam povjerili građani na proteklim izborima i čime to potkrijepljujete?

Mandat traje 4 godine, tek je godina prošla. Na kraju će nam suditi po onome što smo obećali i šta smo realizovali. Ja vjerujem da će Klub vijećnika SDP-a realizovati bar 80% svog programa “Za dostojanstvenu porodicu” do kraja mandata.

DR: Jeste li zadovoljni rezultatima koje je Vaša stranka postigla na posljednjim izborima?

Nisam. Maloprije sam spomenuo naš program “Za dostojanstvenu porodicu” za koji slobodno mogu reći da je bio najbolji ponuđeni u Zenici. Bio sam ponosan na listu koju sam predvodio i slobodno mogu reći da je bila najkvalitetnija. Mnogo smo energije i vremena potrošili i na kraju dobili 3 vijećnika. Nismo to očekivali. Vjerujetel mi da smo imali mjesne zajednice gdje su vijećnici SDP-a dobijali zahvalnice za rad i trud i onda na izborima dobijemo 0 glasova.

Planirate li kandidaturu na predstojećim Općim izborima i koja je to lista ili će to ponovo biti Lokalni izbori?

Ne planiram kandidaturu na sljedećim izborima. Za budućnost ćemo vidjeti, ali definitivno je ovo moj posljednji mandat u vijeću i pokušat ću da u ove tri godine napravim nešto za naš grad. Vi ste objavili moj post u kojem su planovi i projekti za ovu godinu i već sam krenuo u realizaciju nekih od njih.

DR: Na kraju, koja bi bila Vaša poruka građanima Zenice i ZDK?

Brine me pojava prisutna u posljednje vrijeme u Zenici da se ljudi mnogo zbog politike svađaju. Brat sa bratom, prijatelj sa prijateljem. Ne dozvolite da politika, društvene mreže, lažni facebook profili i stranice podijele naš grad.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO