fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Javašluk će nas skupo koštati: Evo zašto nema dovoljno zaliha nafte u FBiH

by | ožu 4, 2022 | 0 comments

Vlast je po ko zna koji put nespremna dočekala krizu sa gorivom koja je uveliko zadesila Federaciju BiH, a o čemu smo u najmanju ruku svjedočili sinoć kada je rijeka građana pohrlila prema benzinskim pumpama sipajući gorivo u kanistere i druge spremnike zbog straha od enormnog povećanja cijena nafte i naftnih derivata.

Gužve pred benzinskim pumpama

O nespremnosti nadležnih u Federaciji BiH govore brojke i podaci, precizni nalazi revizora, pa i izjave nadležnih. Naime, članom 39. Zakona o naftnim derivatima u FBiH definisano je da će se obavezne zalihe naftnih derivata formirati u skladu sa Direktivom vijeća (EU) 2009/119/EC10 kojom je utvrđeno da ukupne zalihe nafte treba da odgovaraju barem količini od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili količini od 61 dana prosječne dnevne domaće potrošnje, ovisno o tome koja količina je veća.

Piše: A. DUČIĆ

Federacija BiH ima preduzeće koje se zove Operator – Terminali Federacije d.o.o., ali to preduzeće ima tek donekle gorivom popunjen terminal u Živinicama, dok oni u Blažuju i Bihaću zjape prazni. Dakle, ni blizu kako propisuje zakon! U najkraćem, rezultat je to najblaže rečeno javašluka iz proteklih godina.

Terminal u Živinicama

Vlada FBIH na sjednici 28. februara, dakle tek petog dana od brutalne agresije Rusije u Ukrajini zadužila premijera Fadila Novalića da uputi inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se pod hitno pristupi finalizaciji i usvajanju zakona o električnoj energiji i o plinu na nivou države koji jasno propisuje set mjera i devedesetodnevnu zalihu nafte i naftnih derivata.

Vlada je zadužila i privredna društva Operator – Terminali Federacije i NTF d.o.o. Ploče da stave na raspolaganje sve raspoložive kapacitete u okviru svojih nadležnosti za osiguranja nafte i naftnih derivata. Operator-Terminali Federacije i Federalna direkcija robnih rezervi zaduženi su da sačine plan obezbjeđenja dodatnih količina naftnih derivata potrebnih za FBiH.

Prazni terminali u Blažuju

Federalni ministar Nermin Džindić je nedavno izjavio da je u Federaciji samo jedan terminal (onaj u Živinicama) popunjen s 50 posto, dodajući da je ozvaničen početak sanacije terminala u Blažuju i da će uskoro početi gradnja terminala u Bihaću.

Da li se trebala čekati agresija Rusije na Ukrajina da se počnu poduzimati ove aktivnosti? Revizori su u izvještaju za preduzeće Operator – Terminali Federacije d.o.o. o čemu je pisao Fokus dali jasan odgovor.

Kako su naveli u izvještaju objavljenom u novembru 2012. ovo javno preduzeće, donošenjem Zakona o naftnim derivatima 2014. godine, trebalo je u potpunosti staviti u funkciju sve terminale radi skladištenja nafte, a to su terminali u Blažuju (Sarajevo), u Bihaću, Mostaru i Živinicama (Tuzla). Sedam godina kasnije, nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi ni na jednom terminalu, a revizori konstatuju, da time ovo društvo nije uspostavilo rezerve naftnih derivata, zbog čega je i osnovano?!

– Napominjemo da je osnovna djelatnost Društva uspostavljanje i obnavljanje rezervi naftnih derivata, da u ranijem periodu Društvo nije imalo zaliha nafte, kao i da je u aprilu 2020. godine donesen Zaključak Vlade FBiH i instrukcija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o nabavci neophodnih zaliha nafte za popunjavanje kapaciteta skladišta u Živinicama. S obzirom na izjavljene i usvojene žalbe u provođenju postupka za nabavku goriva, a koje su se odnosile na sačinjenu TD i propuste ponuđača u dostavi ponuda, propuste pri ocjeni ponuda, kao i na kasno pokretanje postupka, Društvo je tek u 2021. godini izvršilo zakonsku obavezu nabavke goriva u skladu sa Zakonom o naftnim derivatima u FBiH. Navedeno ukazuje na to da postupak javne nabavke nije proveden u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – jedan je od nalaza federalnih revizora.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO