fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

U Kakanju besplatna članarina u biblioteku tokom cijele godine

by | velj 11, 2022 | 0 comments

U 2022. godini članarina u Gradskoj biblioteci u Kaknju je za sve one koji se učlane besplatna jer će sve troškove članarine platiti Općina Kakanj.

“Pozivam građane da što više koriste usluge bogate riznice pisane riječi koja je sa svojim blagom kojeg čuva i svojim vrijednom radom postala poznata izvan lokalnih okvira”, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Gradska biblioteka Kakanj je kulturno, informacijsko i multimedijalno središte općine Kakanj. Ova ustanova osigurava građanima pristup izvorima znanja, pristup informacijama, pristup kulturnim sadržajima, te uključivanje u zajednicu. A sve to za potrebe obrazovanja, stručnog i naučnog rada, cjeloživotnog učenja, informiranja, odlučivanja, kao i kulturne nadogradnje.

Biblioteka ima za cilj omogućavanje korištenja kulturnih i načnih tekovina, zabilježenih na različitim vrstama bibliotečke građe, radi svestranog kulturnog, naučnog i obrazovnog napretka pojedinca i društva u cijelini.

Kada je osnovana, 1917 godine, biblioteka je posjedovala od 3.000 do 4.000 knjiga, dok danas posjeduje preko 55 hiljada knjiga svjetskih, evropskih, jugoslovenskih i bosanskohercegovačkih pisaca, posebno djela klasike koja se izučavaju ili su se izučavala u školama i na fakultetima, ali i djela onih manje poznatih pisaca, različitih generacija.

Današnja biblioteka, pored svojih osnovnih djelatnosti, ima i niz drugih programa kao što je Tvornica kulture, Teen biblioteka, Razredna biblioteka i dr. Osim toga biblioteka, zajedno sa svojim partnerima, stoji iza izdavanja više knjiga, “Black River”, “Stara jama” – rudarska katastrofa 1934 itd.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO