fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Članovi Kongresa pisali Blinkenu: U BiH moramo tražiti rješenje koje se uklapa u interese građana

by | ožu 5, 2022 | 0 comments

Članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država uputili su pismo državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu u kojem traže od američke administracije jači angažman na prostoru Zapadnog Balkana.

Devet članova Kongresa od državnog sekretara SAD-a zahtijeva da administracija na čelu s predsjednikom Bidenom na prostoru Zapadnog Balkana promovira jaču integraciju ovog prostora unutar Zapadne Evrope.

Pismo su potpisali kongresmeni Dina Titus, Brad Schneider, William Keating, Adriano Espaillat, Jim Costa, Eddie Bernice Johnson, Juan Vargas, Ritchie Torres i David E. Price.

“Uslijed neisprovocirane ruske invazije na Ukrajinu, sada je važnije nego ikada da SAD pojačaju svoj angažman i uključenost u regiji. Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu mora biti prioritet za SAD kada gledamo da potisnemo širenje i utjecaj autokratskih režima uključujući Rusiju i Kinu”, navodi se u pismu.

Ističu kako Rusija i Kina širom Zapadnog Balkana promoviraju autokratski i antidemokratski narativ.

“Naprimjer, sredinom januara, OSCE misija u BiH izrazila je zabrinutost da bi retorika u Srbiji i Bosni i Hercegovini koja veliča presuđene ratne zločine mogla obnoviti nasilje. Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, prijeti povlačenjem entiteta Republika Srspka iz državnih institucija i to predstavlja veliku prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu i Bosni i Hercegovini kao državi”, poručili su članovi kongresa.

Također, naglašava se kako demokratska nestabilnost stvara pogodno tlo za maligne utjecaje Moskve i Pekinga i predstavlja prijetnju za godine međunarodnog rada kojim se podržavala demokratija.

“Širom Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbija i Kosova, veliki dio stanovništva ne povezuje svoj kvalitet života sa demokratijom ili s procesom evropskih integracija. Oklijevanje pojedinih država članica EU da prime nove članice pojačalo je euroskepticizam u regiji”, ističe se u pismu.

Zbog svega navedenog, članovi Kongresa su istakli kako Sjedinjene Američke Države moraju poslati snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku svijeta da su spremni podržati demokratske vrijednosti i to kroz nekoliko projekata kao što su pojačane investicije i regionalna integracija, ohrabrivanje pristupa Evropskoj uniji kao i promociji dijaloga između Kosova i Srbije.

Ipak, članovi Kongresa naročito su se osvrnuli na ulogu SAD-a u Bosni i Hercegovini.

“Lider bosanskih Srba nastavlja sa secesionističkim politikama koje nisu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i koje podižu tenzije između Bošnjaka, Hrvata i Srba i potencijalno mogu kulminirati nasiljem koje će biti teško zadržati. Sjedinjene Američke Države su poduzele aktivnosti protiv Milorada Dodika uvođenjem sankcija. Međutim, međunarodna zajednica, posebno SAD, moraju tražiti jače rješenje koje poštuje Dejton i uklapa se u političke, ekonomske i društvene interese građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u pismu.

Na kraju, ističu kako građani Bosne i Hercegovine prije svega žele mir i bolje ekonomske mogućnosti.

“Sjedinjene Američke Države to moraju iskoristiti i zajedno u saradnji s našim saveznicima i partnerima u regiji moramo pronaći put koji će uključiti sve građane bez obzira na njihovu etničku odrednicu”, naveli su članovi kongresa u pismu.

Screenshot 7 5

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO