fbpx

Zbog čega SNSD-ovi delegati ne žele ukinuti akcize na gorivo? / Majkić tvrdi da joj “ništa nije jasno”, Špirić strahuje od manjka novca u budžetu

by | ožu 16, 2022 | 0 comments

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH odbili su, po hitnom postupku, razmatrati Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo na današnjoj hitnoj sjednici ove institucije.

Nikola Špirić i Dušanka Majkić, delegati iz reda srpskog naroda, jedni su od onih koji smatraju da razmatranje ovog prijedloga po hitnom postupku nije prihvatljivo.

Špirić kaže da su današnjoj sjednici trebali prisustvovati predstavnici relevantnih institucija, te dodaje kako bi se hitnim postupkom kršio zakon.

Također, on ističe da bi se usvajanjem ovog zakona smanjio priliv novca u budžet.

– Hitna procedura nije logična, jer se krši zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i valjda bi to predlagač trebao znati. Usvajanje ovakvog prijedlog znači da smo pristali kršiti Član 14 spomenutog zakona. To može biti destabilizirajuće, jer su usvojeni samo entitetski budžeti. Primjenom izmjena ovog zakona prihodi bi kroz godinu dana bili smanjeni za 500 miliona KM, rekao je Špirić.

Dušanka Majkić smatra kako treba govoriti o suštini ovog Prijedloga zakona.

– Nemamo lak zadatak, a mislila sam da će biti lakši. Treba progovoriti o suštini ovog zakona. Pokušala sam sama sebi objasniti kakvu odluku donijeti. Ništa mi nije bilo putokaz na osnovu kojeg ću donijeti odluku. O ovome maštaju sve stranke – šta bi mogle uknjižiti uoči izbora. Šta ovim dobijamo, a šta gubimo, kaže ona.

Dodala je kako bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama bilo ugroženo isplaćivanje penzija.

Mladen Bosić, SDS-ov delegat u Domu naroda, bio je za razmatranje ukidanja akciza na gorivo. Smatra kako se u ovakvim situacijama mora reagovati i zaštiti državu i njene građane.

– Hitna procedura zašto što je vanredna situacija. U ovakvim situacijama vlast mora reagovati da bi zaštitila državu i građane. Šta su uradili naša vlast, vlade entiteta i Vijeće ministara? Evidentno je da ih ne zanima ova tema, jer se ovo može odraziti na punjenje budžeta. Valjda je logično da vlast kaže da će se odreći nečega iz budžeta. Ovo je poskupljenje svega, a ne samo goriva. Ove vlasti se ponašaju kao noj – zabiju glavu u pijesak i čekaju da kriza prođe, kaže Bosić.

SDP-ov Denis Bećirović kaže kako je vlast po ovom pitanju trebala reagovati i ranije. Delegat Zlatko Miletić je mišljenja da bi se usvajanjem ovog Prijedloga zakona makar malo pomoglo građanima.

Screenshot 2 62

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO