fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Slučaj “Kisik” u ZDK: Počelo ispitivanje svjedoka u Tužilaštvu ZDK

by | velj 21, 2022 | 0 comments

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) radi na rasvjetljavanju slučaja upotrebe kisika koji nema dozvolu nadležne Agencije za lijekove u liječenju pacijenata u Domu zdravlja Zenica, kao i domovima zdravlja u Tešnju, Usori, Doboj Jugu, Žepču, Maglaju i Brezi, potvrđeno je za BHRT u Kantonalnom tužilaštvu.

Aktivno se provode mjere i radnje u svrhu utvrđivanja svih činjenica neophodnih za donošenje tužiteljske odluke. Prikupljena je materijalna dokumentacija i u toku je saslušanje svjedoka, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Podsjećamo, u nalazima kantonalnih zdravstvenih i farmaceutskih inspektora u navedenim zdravstvenim ustanovama potvrđena je upotreba kisika od dobavljača koji nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska pomagala Bosne i Hercegovine.

U istom nalazu evidentirana je i upotreba spornog kisika u terapiji pacijenata.

O svemu je 8. novembra informisano Ministarstvo zdravstva, a prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, ostavljen je rok od mjesec dana upravnim odborima da smijene direktore navedenih ustanova što do danas, osim u Domu zdravlja Breza, nije učinjeno.

(BHRT)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO