fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Sijarto o sankcijama Dodiku: Kako su moguće sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BiH?

by | tra 8, 2022 | 0 comments

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto) izjavio je u intervjuu za RTRS da Mađarska neće mijenjati svoju vanjsku politiku koja podrazumijeva ispunjavanje nacionalnih interesa.

Sijarto je naglasio da Brisel mora uvažiti volju naroda, te da lideri Evropske unije moraju razgovarati sa legitimno izabranim predstavnicima, a ne zagovarati sankcije.

Protivi se sankcijama Dodika

Ponovio je da se protivi sankcijama koje su ranije bile predložene za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dodao da će Mađarska pokrenuti program ekonomskog razvoja, a za BiH i Republiku Srpsku iz Evropske unije bit će obezbijeđeno 30 miliona evra.

– Uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku, šta da očekujemo, da će se situacija popraviti? Kako? Moguće sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u Bosni i Hercegovini, da li bi one pomogle da se unaprijedi sigurnost i situacija u BiH? Da li bi to pomoglo da se doprinese napretku države? Definitivno ne! Pa zašto onda to radimo, hajde da radimo stvari koje će pomoći, da ne radimo stvari koje će izazvati samo štetu – rekao je Sijarto za RTRS.

Šef mađarske diplomatije je jasno istakao da Mađarska neće podržati bilo kakvu vrstu sankcija Dodiku.

– Nećemo podržati sankcije protiv bilo kog demokratski izabranog predstavnika ovdje, jer bi te sankcije izazvale ogromnu štetu ovom regionu, a ako bi izazvalu veliku štetu u regionu, izazvali bi i negativne posljedice i za našu državu – naglasio je Sijarto.

On je naveo da je potrebno razgovarati sa liderima na zapadnom Balkanu, a ne samo “pisati saopćenja u Briselu”.

– Hajde da pričamo sa liderima na zapadnom Balkanu, hajde da ih pokušamo razumjeti. Skupimo hrabrosti da dođemo ovdje i pričamo s njima direktno. Pisanje saopštenja iz Brisela o Zapadnom Balkanu je lako. Zašto ne dođu ovdje, zašto ne pričaju, zašto ne uđu u suštinu problema. Zašto ne donesu odgovorne odluke – istakao je Sijarto, te dodaje:

– Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Za to su potrebni i ekonomski uslovi, zbog čega je Mađarska odlučila da preduzme ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i Republici Srpskoj koji će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom.

Evropa nije kompletirana bez zapadnog Balkana

Naglasio je da kolegama iz zapadne Evrope nastoji da objasni da bez zapadnog Balkana, Evropa nije kompletirana.

– Ako želite da evropski projekat bude kompletiran morate da shvatite ozbiljno teme iz ovog dijela Evrope. Kada kažu da npr. Rusi ili Turci, Kinezi žele da utiču na zapadni Balkan, ja im kažem, gledajte to je globalna politika i naravno da žele da utiču ovdje, ali mi Evropljani moramo da utičemo. Imamo najviše šansi da uspijemo, ali ako uvijek pričamo o mogućim sankcijama, ako osuđujemo nećemo biti u prilici da iskoristimo našu šansu – rekao je on.

Sijarto smatra da je potrebno vidjeti šta je regionu potrebno za brže pristupanje Evropskoj uniji.

– Zašto ne damo kandidatski status Bosni i Hercegovini, zašto to ne ponudimo i Srbima i Crnogorcima, zašto ne započenom pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ako nismo do sada to uradili, ne trebamo onda da se žalimo na uticaj drugih zemalja, ali ostaćemo bez šanse.

Ako izgubimo priliku, ako ne ubrzamo proces integracije, to je prilika za druge. Ne treba da plačemo zbog toga, ovo je kao fudbalska utakmica, obje ekipe žele da daju gol, ne treba da se sramimo ako protivnik to uradi prije nas, takva je igra – istakao je Sijarto.

Naveo je da će razgovarati sa visokim predstavnikom u našoj zemlji Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

– Razumijem one koji govore da se mora povratiti potpuni suverenitet ovoj državi. Imat ću sastanak sa Šmitom i raspravljat ću s njim oko njegovih stavova. Mislim da ako se bude ponašao pametno, mogao bi biti od velike pomoći. Nadam se će biti pametan u ovoj situaciji. Moramo nastaviti dijalog o potpunom suverenitetu koji treba da se vrati ovoj državi – naglasio je Sijarto u intervjuu za RTRS.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO