fbpx
Ponedjeljak, pro 05

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Šef NATO-a: Ovo što su Rusi uradili nije viđeno decenijama. Ovo je nedopustivo

by | tra 3, 2022 | 0 comments

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a za CNN je prokomentarisao posljednje snimke iz Buče.

Naime, on je između ostalog prokomentirao i načine na koje Alijansa pomaže Ukrajini da se odbrani u ratu s Rusijom.

Dodao je kako je ovo brutalnost protiv civila koja se nije vidjela u Evropi decenijama.

” Ovo je nedopustivo. Ubijanje civila je apsolutno neprihvatljivo. Predsjednik Rusije, Vladimir Putin mora prekinuti rat. Veoma je važno da je ICC pokrenuo istragu, da će svi dokazi biti na stolu i da će pravdi biti privedeni odgovorni”, kazao je Stoltenberg o snimkama iz Buče.

Stoltenber smatra da se vrlo lako može desiti rusko premještanje snage na drugi front, ali da ovo što se trenutno vidi na terenu nije pravo povlačenje.

Kako je kazao radi se o pregrupisavanju te dodaje kako se čini da se radi o promjeni strategije koja će se prebaciti na istok odnosno na jug zemlje.

“Ne želim otkrivati detalje koje to oružje i sisteme Alijansa šalje u Ukrajinu niti načine na koje to radi, ali rezultati pomoći se jasno vide na terenu.

Saveznici pomažu Ukrajini u proteklih nekoliko godina, to smo pojačali u proteklih nekoliko sedmica, obučili smo desetine hiljada Ukrajinaca i njihove vojne snage su veće, bolje opremljene i spremne nego su bile prije nekoliko godina. Zbog toga se mogu bolje odbraniti od ruskih napada. Dogovorili smo se da nećemo otkrivati detalje i sve ono što šaljemo u Ukrajinu. Vidimo svakog dana na terenu da uništavaju tenkove, oklopna vozila i avione i da je to urađeno uz pomoć onoga što šalju saveznici. Ne mislim da je pametno da otkrivamo šta je to što im šaljemo. Saveznički lideri su potvrdili prije nekoliko dana da će pojačati i nastaviti tu pomoć”, poručuje Stoltenberg.

Sedmicama se kroz svjetske medije provlači mogućnost da neutralne Švedska i Finska postanu zemlje članice Alijanse, i Stoltenberg iako ponavlja da je to odluka tih zemalja, šalje jasnu poruku da su dobrodošle u Alijansu.

“Ako Finska odluči tražiti članstvo mi ćemo to poštovati. Mi ćemo se pobrinuti da im pomognemo da sačuvaju svoj teritorijalni integritet. Rusija to ne želi raditi. Ako apliciraju mislim da će biti dobrodošli i da ćemo ih vrlo brzo vidjeti u članstvu NATO-a, ali ponavljam da je ta odluka na njima”, zaključio je Stoltenberg.

Raport.ba

CF9328D8 FE56 45DF B8A9 822BDFB1CB97

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO