fbpx

MINISTRICA DOVELA 16 LJUDI: Turković posljednju zaposlila kćerku nekadašnjeg šefa SNSD Zenica, ranije snahu Mire Lazovića, sina Enesa Begovića…

by | sij 10, 2022 | 0 comments

Stela Vasić nova je savjetnica u kabinetu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Stela je, prema izvorima iz MVP-a, kćerka nekadašnjeg predsjednika zeničkog SNSD-a Mladena Vasića i supruga Ivana Barbalića, aktuelnog savjetnika premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

Podsjećamo, Barbalića je ranije u dva navrata Željko Komšić imenovao za ambasadora BiH – u Misiji pri UN-a u New Yorku te u Moskvi.

Foto: Stela Vasić sa suprugom Ivanom Barbalićem

Poznanstvo šefice bh. diplomatije sa novom savjetnicom potiče još iz vremena dok je Turković bila ambasadorica u Beču, gdje je radila i Vasić.

ODANI KADROVI I VEZE

Stela Vasić je zauzela savjetničku stolicu u kabinetu umjesto Jasmina Hasića koji je napustio ovu funkciju zbog nemogućnosti da profesionalno obavlja svoj posao jer je ministrica insistirala na lojanostii potpunoj kontroli osoblja u kabinetu.

Nakon što su prešutno i na nivou dogovorili imenovanje dva ambasadora, Abdulaha Skake (SDA) u Kuvajtu, odnosno Bojane Kondić Panić (SNSD-ovke iz Dodikovih Laktaša) u Francuskoj, ovo je nova potvrda vrlo dobrih odnosa i preko familijarnih veza SDA i SNSD-a, pogotovo kada su u pitanju uhljebljenja.

No, Stela Vasić nije jedino pojačanje u kabinetu Turković. Osim nje, prije nekoliko mjeseci ministrica je mladom Arminu Begoviću poklonila ugovor o radu. Armin je sin pjevača narodne muzike Enesa Begovića, a Enes vjenčani kum svojoj kolegici, pjevačici Elviri Rahić i njenom suprugu, inače ministricinom savjetniku Šabanu Foriću.

Foto: Šaban Forić

Podsjećamo, Forić je odranije zaposlen u MVP BiH. Bio je vozač i sekretar, ali je od dolaska ministrice Turković vrtoglavo napredovao. Naši izvori govore da će u sljedećoj godini dobiti rješenje za ministra savjetnika. Skoro na svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik.

U kabinetu je i bivši novinar Tarik Lazović, savjetnik za medije. On je nakon poraza Abdulaha Skake u utrci za novi mandat gradonačelnika Sarajeva, kod kojeg je radio u kabinetu, po liniji SDA postavljen za savjetnika. Lazović je radio za nekoliko sarajevskih listova, prije svega Avaz.

I savjetnik Armin Mešinović je još jedan tatin sin. Otac Nermin je ambasador BiH u Libiji, gdje je bio upetljan u mutne poslove sa bh. vizama. Armin je već nekoliko godina po Ugovoru o djelu angažiran u MVP-u BiH, a upućeni tvrde da je njegovo savjetovanje u kabinetu, po pitanju papirologije, veoma upitno.

Ministricu savjetuju i Mak Selimović, Samir Karić iz Kalesije te Đina Mujkić, za koju smo ranije pisali da je za njen angažman direktno intervenisao Bakir Izetbegović. Osim što je prijateljica Izetbegovićeve kćerke Jasmine, kako smo saznali u MVP-u, dodatni motiv za intervenciju bilo je Đinino blisko poznanstvo sa visokorangiranim uposlenikom jedne od najuticajnjih ambasada u Sarajevu.

Foto: Đina Mujkić

Mujkićeva savjetuje Turković u bileteralnim odnosima. Na toj poziciji zamijenila je Izmira Talića, a u kabinetu više nije ni Šukrija Điđović, koji je radio kao savjetnik, bez obzira na potrebne kvalifikacije. Zbog suprostavljanja ministrici raspoređen je na mjesto referenta u IT sektoru.

I SKAKA U BISERINOM KOLU

Inače, prema Pravilniku o sistematizaciji, kabinet ministra uključuje šefa kabineta, pet savjetnika, vozača i sekretaricu. S obzirom da je Turkovićeva i dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH, mogla je zaposliti još jednog savjetnika. No, očito da Turković, koja je otkako je u fotelji ministrice dovela čak 14 ljudi (!), ima vlastiti Pravilnik.

U međuvremenu je napredovala još jedna ministricina miljenica. U pitanju je Ivana Pejović, koja je s ministricom po ugovoru o djelu radila u Kataru kao sekretarica. Turkovićeva je najprije vratila, stalno zaposlila, a potom nagradila zvanjem otpravnice poslova u bh. ambasadi u Kataru gdje je, podsjećamo, ambasador Haris Lukovac još ranije zbog ministricine samovolje dao ostavku. Njega će, kao što smo još u julu objavili, u Kataru zamijeniti bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je čovjek Bisere Turković.

Da je ministrica sve pokopila, odnosno da sve kontrolira u sjedištu bh. diplomatije, pa tako i sektor finansija, potvrđuje činjenica da finansijama upravlja njen savjetnik iz Washingtona Vidosav Cvijetić, kojeg je Turković vratila iz oenzije na ovu poziciju! (Inforadar je ranije pisao i o tome). Cvijetić, naime, nema pravo potpisa zbog statusa penzionera, pa umjesto njega sve finansijske naloge potpisuje v.d. za finansije Biljana Milanović. I Milanović je odana saradnica ministrice još iz vremena njene misije u Briselu (inače, nedavno je za platu oko 2.000 KM iz druge institucije u MVP došla i Cvijetićeva supruga).

Eksterna premještanja u MVP su česta pojava. Osim gospođe Cvijetić, iz Direkcije za evropske integracije u MVP BiH prešle su i Sabina Konjhodžić te Amira Lazović, snaha Mire Lazovića. Prije njih došla je Selma Stojanović i postala šefica Odsjeka za ljudske resurse. Selma je supruga Igora Stojanovića, visokopozicioniranog kadra SDP-a i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Da Turkovićeva skuplja isključivo provjerene oko sebe potvrđuje i status Dženete Halilović, još jedne odane saradnice iz vremena Turkovićkine misije u Briselu, koju je nakon godinu i po rada u kabinetu nagradila pozicijom savjetnika u Ambasadi BiH u Bernu. Turković se nije odrekla ni Amine Pekić, za koju je ustanovljeno da ima lažnu diplomuPekićeva je je bila raspoređena na mjesto drugog sekretara u Misiji BiH pri EU u Briselu. Iako je pod suspenzijom, i dalje prima briselsku platu u vrijednosti 4.500 KM.

Ministrica u privatnom aranžmanu sve rješava. Tako ne želi drugog pratioca umjesto dosadašnjeg, koji je prema zakonu penzioner. Međutim, i on je sretnik s ugovorom od 1.500 KM mjesečno, koji mu je omogućio daljnji angažman, uključujući i privatne nabavke u šoping centrima.

Ovo je samo dio privatne diplomatije koju vodi ministrica Bisera Turković i dokaz da joj nisi mrske koalicije ni sa „smrtnim neprijateljem“ SNSD-om, ali ni s opozicijom kad su privatni interesi u pitanju.

(TBT, Inforadar)

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO