fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Kalabuhov na pitanje priprema li Rusija haos u BiH, dao isti odgovor kao Putin za invaziju na Ukrajinu

by | ožu 16, 2022 | 0 comments

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov postao je poznat po svojim oštrim, često diplomatski uvijenim prijetećim porukama ali i destruktivnom stavu kada su u pitanju državne stvari BiH.

On je sinoć dao intervju za Federalnu televiziju. Kako smo već prenijeli, Kalabuhov je uglavnom pravdao rusku invaziju na Ukrajinu, hvalio Vladimira Putina i optuživao cijeli svijet da laže tvrdeći da nikakvog rata nema i da je ruska vojska mirovnjačka i tjera naciste iz Kijeva.

No, zanimljivo je da je Kalabuhov na pitanje da li Rusija planira praviti haos u BiH (preko Milorada Dodika), dao isti odgovor kao kada su Putina pitali hoće li napasti Ukrajinu – Ma dajte…

Naime, sedmicama prije 24. februara – dana kada je zvanično krenula invazija – Putin i njegovi najbliži saradnici tvrdili su da rata neće biti.

Oni su ubježivali svjetsku javnost da gomilanje vojske oko Ukrajine nema veze s mogućim ratom, nego da se radi o vojnim vježbama. Rusi su išli toliko daleko da su čak optuživali SAD, NATO i EU za ratnu histeriju, a Putin se čak šprdao govoreći ‘pa zar nisu objavili tačno vrijeme početka rata?’.

Da su brutalno lagali postalo je jasno nekoliko dana poslije kada su žestoko krenuli u agresiju.

Slično govori i Kalabuhov.

Na direktno pitanje planira li Rusija praviti haos, on je rekao ‘Ma dajte…Rusija nema takve planove’.

No, vrlo brzo je postao ozbiljan pa je počeo prijetiti. Govorilo se o eventualnom ulasku BiH u NATO. Radi se o problemu koji je i Putin iskoristio da krene na svoje komšije.

I Kalabuhov je tu bio prilično jasan.

“Mi smo za ono šta BiH odluči, ako ona odluči da bude dio bilo čega to je unutrašnja stvar ali drugi razlog i druga stvar, naša reakcija, na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta mi očekujemo ako bude prijetnja, mi ćemo ragirati”.

“Mi nemamo planove, mi ćemo reagovati tako što ćemo analizirati stratešku i geopolitičku strategiju”, naveo je Kalabuhov.

Na kraju je kazao da Rusija ima veliki interes u BiH, pa je dodao da se radi o ekonomskom interesu.

Naravno, Kalabuhov je bio potpuno neuvjerljiv kao što je to bio njego šef Sergej Lavrov i predsjednik mu Vladimir Putin.

Upravo zato treba shvatiti ozbiljno i upozorenja šefa NATO-a Jensa Stoltenberga kao i drugih evropskih zvaničnika koji upozoravaju da bi BiH mogla biti jedna od idućih meta ruske destabilizacije.

U slučaju Ukrajine su bili dobro obaviješteni, nema razloga da im ne vjerujemo da su i u slučaju Bosne i Hercegovine.

Raport.ba

A4FFB4F1 CC27 4EF8 BB9A 690CC0210D6B

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO