fbpx

Izbori u Srbiji: Izlaznost veća nego na prošlim izborima. Loš znak za Vučića?

by | tra 3, 2022 | 0 comments

U Srbiji se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori. Građani Srbije biraju predsjednika između osam kandidata, novi sastav Skupštine Srbije kao i Beograda.

Prema brojnim neovisnim analizama, režimu Aleksandra Vučića na ovim izborima bit će teže zadržati ogromnu prednost koju je do sada imao (što je bilo i normalno s obzirom na bojkot opozicije). Na ovim izborima očekuje se nešto veća izlaznost, što se prema izvještajima i dešava, a brojni analitičari to smatraju lošim signalom po Vučićev režim. Ipak, prema brojnim izvještajima neovisnih agencija, već su zabilježene brojne nepravilnosti.

Ovdje možete pratiti izvještaje kao i sve druge važne informacije o izborima u Srbiji iz minute u minutu.

16:25– Zamjenik zapovjednika Regionalne policije Kosova za sjever Besim Hoti izjavio je kako je na dan održavanja općih izbora u Srbiji situacija u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova mirna, dok je policija saopćila da su se napravili redovi na administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

16:18– Do 14 sati u Nišu je glasalo skoro 33 odsto birača, podaci su Gradske izborne komisije. Veliki odziv primjetan je pred većinom izbornih mjesta u gradu, a da su gužve na današnjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima veće nego ranije. Detaljnije pročitajte OVDJE.

15:40 – Prema podacima RIK-a, do 14 sati glasalo je 31,56 posto birača. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 2020. godine do 14h glasalo je 26,11 posto građana.

Izvor jedne opozicione koalicije objavio je da je do 15 sati izlaznost 36,96 odsto.

Po regionima, do 14 sati glasalo je: u Vojvodini 34,09 posto upisanih birača, u šumadijskom regionu 31,94 posto, jugoistočna Srbija 32,91 i u Beogradu 28,64 posto ukupno upisanih, naveo je na konferenciji za novinare direktor Republičkog statističkog zavoda Miladin Kovačević.

Vladimir Dimitrijević iz RIK-a je naveo da je naslabija izlaznost u Beogradu.

Na pitanje N1 Srbije kako je moguće da RIK nije zabilježio veće nepravilnosti, s obzirom da u javnosti se pojavljuju drugačije informacije, Dimitrijević kaže da su “pojedini posmatrači zabilježili određene nepravilnosti”, ali da RIK te informacije od posmatračkih misija “još uvijek nisu dobili”.

Više informacija, kako je rekao, i o slučajevima napada na Pavla Grbovića u Beogradu i poslanika SNS u Čačku, očekuju na konferenciji za novinare u 17 sati.

Raport.ba

vucic 1

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO