fbpx

HDZ-ov zakon o ličnim kartama dosta liči na Hitlerove o zaštiti njemačke krvi i državljanstvu

by | tra 7, 2022 | 0 comments

HDZ BiH, odnosno njihove zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentu BiH Nikola Lovrinović, uputio je u proceduru prijedlog zakona po kojem bi na ličnoj karti gražana pisala i etnička pripadnost.

Dakle, ukoliko se izjašnjavate kao Hrvat, Bošnjak ili Srbin to bi vam pisala i na ličnoj karti. Ako ne, onda ništa. Jer u HDZ-ovom prijedlogu se ne ostavlja mogućnost da se neko izjasni kao Bosanac ili Hercegovac ili Bosanac i Hercegovac, Crnogorac, Rom, Jevrej…

Prema Lovrinoviću to je korisno zbog zapošljavanja, odnosno uhljebljivanja u državne institucije.

Naime, kako se navodi u prijedlogu, svako bi trebao upisati svoju etničku pripadnost, a ako ne to polje će mu ostati prazno.

Ipak, prilikom zapošljavanja, ako mu je to polje prazno, neće moći proći dalje procedure, osim ako naknadno ne upiše neku od narodnosti.

Zanimljivo je da Lovrinovićev odnosno HDZ-ov prijedlog ima mnogeo sličnosti s tvz. Nurnberskim zakonima koje je usvojio Adolf Hitler kada je formirao Treći Reich.

Radi se o tri zakona: Zakon o zaštiti njemačke krvi i njemačke časti, Zakon o njemačkom državljanstvu, Zakon o njemačkoj zastavi. Jasno je da su to bila tri zakona temeljena na fašističkim i nacističkim idejama i superiornosti njemačke nacije i koji su imali za cilj progon svega što nije u tom okvirima.

Tako i HDZ. Sve što nije u etničkim odrednicama – ni ne postoji.

Evo kako su Hitlerovi zakoni gledali na državljanstvo.

Zakon o državljanstvu u Reichu propisao je da su građani Reicha samo oni koji su njemačke ili srodne krvi, dok su svi ostali državni subjekti i stoga lišeni državljanstva.

U tom smislu, Zakon o državljanstvu je u članku 1. propisao da je subjekt države osoba koja uživa zaštitu njemačkog Reicha i koja posljedično tome prema njemu ima određene obaveze. Položaj subjekta države dobiva se u skladu sa odredbama ovog zakona, dok je u članku 2. naveo da je građanin Reicha subjekt države koji je njemačke ili srodne krvi i koji svojim ponašanjem dokazuje da je spreman i sposoban vjerno služiti njemačkom narodu i Reichu. Državljanstvo Reicha stječe se dobivanjem potvrde.

Dakle, ni u Hitlerovom Trećem Reichu niste mogli dobiti posao ako niste Nijemac. Čak ni državljanstvo.

Raport.ba
E18459A1 84C9 4AF0 99EF 5BBC64553134

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO