fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Dodik: Paradiranje EUFOR-a izaziva ljude 

by | ožu 16, 2022 | 0 comments

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas da je visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu naveo kako u državi nema ni političke ni ljudske volje da se riješi kriza, da su “ovdje politike koje žele nešto nametati” i da takva “BiH ne može opstati”.

Dodik je nakon sastanka sa Borrellom kazao da mu je bilo više dosadno govoriti u vezi sa izbornom reformom.

Na novinarsko pitanje da li je bilo govora u vezi sa tehničkim izmjenama Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a poručio je da je nemoguće usvojiti te izmjene bez učešća njegove stranke.

“Izborni učesnici dogovaraju sve o izbornim uslovima i ne može neko drugi nametati izborna pravila. To nema nigdje u Evropi. Što se tiče Federacije, mi smo spremni podržati njihov dogovor oko članava Predsjedništva, razumijem da bi i koncept oko Dom naroda, koji bi dogovorili, bio prihvatljiv i za nas. Mi mislimo da vlasnik mandata trebaju biti političke partije, a ne pojedinci. Taj pojedinac je razlog ogromne političke korupcije i to treba spriječiti”, istakao je.

Dodik je ponovio da predstavnici iz entiteta Republika Srpska ne vrše blokadu, kako ih optužuju i iz Evropskog parlamenta.

“Pričaju da ništa ne radi. Dom naroda je radio, ja dolazim na svaki saziv u Predsjedništvu BiH, ali nećemo neke odluke donijeti koje oni očekuju. Ovdje je problem što niko u Predsjedništvu nije sazvao sjednicu oko situacije u Ukrajini. Ja sam bio spreman da raspravljamo”, otkrio je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a je “objasnio” i zašto njegova stranka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije podržala da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama razmatra po hitnoj proceduri.

“Pokušalo se u Domu naroda progurati bez ikakvih konsultacija, da se isprazne javni računi bez političke saglasnosti. To je stvar NSRS i ona će razmatrati to pitanje. Nije ovo vrijeme Ivanića kada se drugačije radilo, NSRS je najveći organ i ona će odlučiti koliko će se smanjiti akcize i PDV. A ne ovako što je SDA dogovorila sa opozicijom u RS. Mi to nećemo podržati”, jasan je bio Dodik.

Na pitanje novinara koji je izlaz iz “uzavrele situacije”, Dodik je odgovorio da je kriza konstantna u Bosni i Hercegovini, a kao razlog je naveo nepoštivanje Ustava BiH.

“Izlaz iz uzavrele situacije? Hlađenje (smijeh). Kad je bilo bolje? Šta je optimalno vrijeme u BiH? Da se poštuje Ustav. Mir nije upitan. Pogledajte prije dva mjeseca ovdje nisi mogao otvoriti usta, a da neko ne priča o ratu. Sada se rat desio u nekom drugom dijelu i niko više ovdje ne priča o ratu. Dođe 500 vojnika EUFOR-a i njihovo paradiranje izaziva ljude da se pitaju šta će oni u BiH, ako je stanje mirno kako je rekao komadant EUFOR-a”, kazao je Dodik.

Na kraju se dotakao i poruke Borrella da RS treba prestati sa uspostavom entitetske agencije za lijekove i VSTV-a. Dodik je poručio da će “podržati politiku NSRS”.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO