fbpx
Ponedjeljak, pro 05

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Ako padne Ukrajina, pada Evropa (VIDEO)

by | ožu 8, 2022 | 0 comments

“Ako padne Ukrajina, pada i Evropa. Ovo nije rat između Ukrajine i Rusije, ovo je napad terorista na civilizovani svijet. Cijeli svijet je pod prijetnjom. Pomozite nam”, poručili su Ukrajinci koji su za N1 govorili o strahotama koje proživljavaju tokom proteklih dana u raznim gradovima Ukrajine.

“Rusi pucaju na civile koji žele pobjeći, 2014. to nisu radili”

Ievgeniia Bodnya je volonterka iz Donjecka. Kada je počeo rat, s porodicom je pobjegla u Kijev.

“Ovo doživljavam drugi put”, kazala je Bodnya u Novom danu javljajući se iz, kako je rekla, sigurnog mjesta.

“Bili smo tamo 5-6 dana u skloništu u našoj kući, a zatim smo prešli u sigurnije mjesto. Situacija je različita između Donjecka i Kijeva. Ovdje se osjećam sigurnije svuda na cijeloj teritoriji. Ovdje je veliki rat sa svih strana u Ukrajini, a u Donjecku je bio rat u jednom malom prostoru. Jedino ste bili sigurni ako napustite Donjeck. To je velika razlika iz ličnog ugla. Rusi pucaju na civile koji se pokušavaju evakuisati, koristiti humanitarne prolaze iz Kijeva. To nije bio slučaj 2014. godine”, kazala je.

Ističe da su neke slike i snimci toliko brutalni da se ne mogu ni objaviti jer su na njima ogromne količine krvi i ubijeni civili i djeca. Prema jučerašnjoj statistici koja je objavljena u Ukrajini, uništeno je 37 bolnica te veliki broj škola.

“Ljude ubijaju. Ubijene su cijele porodice jer su pokušale doći do sigurnijeg mjesta. Bomba je uništila kuću u Kijevu, 70 metara od skloništa gdje sam ja. Neke kolege koje su radile za humanitarne organizacije i koji pomažu drugima su poginuli. Ovo je rat bez pravila. Glavna poruka koju želim uputiti je da možda još nije u glavama Evropljanima, ali ako padne Ukrajina – Evropa pada. Ako Evropa podrži Ukrajinu, opstat će. Cijeli svijet je pod prijetnjom. Ovo je pitanje međunarodnog poretka i mira u svijetu”, rekla je Bodnya.

“Pucaju na nuklearne elektrane, žele terorisati cijeli svijet”

Dmytro Shurov, muzičar, pijanista, član ukrajinskog X Factora, bio je na turneji po Ukrajini kada je rat počeo. U svoj dom kod Kijeva se ne može vratiti jer je to mjesto na koje se, kako je rekao, svakodnevno vrše napadi. Članovi njegovog benda su većinom sada vojnici, a muzički studio je postao sklonište.

“Ovo nije samo rat, to je teroristički rat. Škole i obdaništa gore, civili ginu. Sinoć je bilo novo granatiranje i poginulo je osmero djece. To je odvratan rat. Moj prijatelj, mladi glumac Pasali, ubijen je dok je pomagao ljudima dok se evakuišu iz jednog mjesta kod Kijeva. Toliko mladih gine. Rusija ne drži svoju riječ. Ne postoji dogovor s Rusijom, Ukrajina se bori sa zlom i treba nam pomoć cijelog svijeta. Treba nam pomoć s neba. Pomozite da se zatvori zračni prostor, da se zaštite životi ljudi”, rekao je Shurov.

Roditelje je uspio izvući iz Kijeva uz pomoć prijatelja – tehničara iz svoje ekipe, koji je, kako Shurov kaže, hrabro sjeo u automobil i pod paljbom dovezao njegove roditelje do voza.

“Rusi pucaju na nuklearnu elektranu. Ne žele samo uništiti Ukrajinu već terorisati cijeli svijet. Amerikanci i Evropa moraju razumjeti da ovaj rat može doći na vaša vrata, kada reagujete biće kasno. Ljudi se bore bez šljemova i oklopa. Svega nam nedostaje”, rekao je Shurov.

“Ne žele postojanje Ukrajine”

Dmytro Trut, mladi pravnik iz Kijeva, je sa svojom porodicom pobjegao u centralni dio Ukrajine u Trnopolju. Tamo pruža pomoć izbjeglicama.

“Veliki broj ih je iz istočnih i centralnih dijelova Ukrajine, kreću se prema Poljskoj. Njima treba hrana, odjeća, mjesto gdje mogu živjeti barem nekoliko dana. Mogu reći da 24 sata mogu biti ključni jer ruske snage napadaju, bombarduju civile. Naši vojnici odbijaju napade više od 11.000 ruskih vojnika je ubijeno, veliki broj tenkova uništeno, ali Putin ne računa svoje vojnike i pokušava nastaviti prema centru Ukrajine. Rat je strašna stvar. Najveća zemlja na svijetu je napala najveću zemlju u Evropi, ne postoji razlog za takav napad. Jedini razlog zašto Putin i njegove vojske počinju ovaj rat jer ne žele postojanje Ukrajine“, rekao je Trut.

Naveo je kako su zahvalni za finansijsku pomoć svijeta i oružje, ali da to nije dovoljno.

“Potrebno je zatvoriti zračni prostor. ako padne Ukrajina, zemlje EU će pasti. Ovo je rat između civiliziranog svijeta i terorista”, poručio je.

N1

DAA384C2 50AB 4093 A744 6E2F3ABE32E5

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO