fbpx
Ponedjeljak, pro 05

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Šmit najavio bonske ovlasti ako RS ne poništi zakon o imovini

by | tra 8, 2022 | 0 comments

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) 8. aprila uputio je pismo predsjednici entiteta RS Željki Cvijanović, predsjedniku Vlade RS-a Radovanu Viškoviću, ministru pravde ovog entiteta Antonu Kasipoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću i potpredsjednicima ovog parlamenta Denisu Šuliću, Željki Stojičić, Sonji Karadžić-Jovičević i Milanu Petkoviću u kojem se osvrnuo na nedavno doneseni Zakon o nepokretnoj imovini.

Šmit je poručio da je ovaj zakon neustavan.

– Nedavno objavljeni Zakon RS o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti predstavlja jednostranu radnju koja bi mogla ozbiljno da naruši vladavinu prava u RS. Ovaj zakon je neustavan, protivan odlukama Ustavnog suda, te je stoga antidejtonski – naveo je Šmit u pismu.

Pravna sigurnost

Ukoliko vlasti u RS ne ponište navedeni zakon, Šmit je jasan da se neće libiti poduzeti neophodne korake i alate koji su mu na raspolagnju.

– Želim da vas podsjetim da ja zadržavam neophodne instrumente u cilju preduzimanja privremenih mjera sve dok na državnom nivou nema na snazi odgovarajućeg zakona – izričit je Šmit.

Također, Šmit poručuje da je pomenuti zakon također protivan i Privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz marta 2005. godine po kojoj je ništavno svako takvo raspolaganje državnom imovinom.

– Pored toga, stupanjem na snagu navedenog zakona ugrozila bi se pravna sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u RS. U odluci Ustavnog suda BiH iz 2012. godine Sud je izričito utvrdio sljedeće: BiH je titular cjelokupne državne imovine (uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javna dobra); Kompetencija za utvrđivanje te materije u isključivoj je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH; Postoji istinska potreba, a i pozitivna obaveza da BiH ovo pitanje riješi što je prije moguće, uzimajući pri tome u obzir interse i potrebe entiteta, kako bi i oni mogli djelotvorno vršiti javnu vlast koja je povezana s njihovim nadležnostima – naglašava Šmit.

 

Osim toga, Šmit podsjeća da su ovi stavovi ponovljeni u nekoliko odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra te da žali jer BiH još nema zakonodavstvo koje bi regulisalo pitanje državne imovine. Sve dok takvog zakona ne bude, on napominje da Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi.

– Kako bi se izbjegla zabuna i spriječile bilo kakve negativne pravne posljedice, pozivam vas da preduzmete sve potrebne aktivnosti kako bi se Zakon RS o nepokretnoj imovini odmah stavio van snage. Rješavanje pitanja držane imovine ne može se postići nikakim jednostranim djelovanjem, već samo kroz transparentan proces u PS BiH, koji bi doveo do usvajanja relevantnog zakonodavstva na državnim nivou kojim se reguliše ova materija – napisao je Šmit.

Pozvao je politički vrh RS da aktivno učestvuje u osnivanju i radu stručne radne grupe za državnu i vojnu imovinu, u skladu sa njegovim dopisom od 3. decembra 2021.

7F5D6F42 356B 44EC A3DE 11574DB2BF8B

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO