fbpx

Posebna sjednica NSRS sa samo jednom tačkom: Hoće li se pojaviti Dragan Čović?

by | velj 1, 2022 | 0 comments

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za utorak je zakazao posebnu sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda: političko-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

“Princip državotvornosti tri naroda znači da je problem ravnopravnosti jednog naroda, zajednički problem sva tri naroda. Navedeno pitanje ne treba biti tema i povod sukobljavanja, jer ako se ono problematizuje bez vizije za njegovo rješavanje tada, imamo negativan politički razvoj kao ‘kretanje unazad’.”

To je, između ostalog, navedeno u dokumentu pod naslovom “Političko ekonomska situacija u BiH” koji će biti uvod na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta RS, koja je zakazana za 1. februar.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ranije je uputio poziv predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na ovoj sjednici.

“Uvjereni smo da bi vaše učešće na posebnoj sjednici NSRS dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za BiH”, naveo je Čubrilović u pismu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je da neće prisustvovati ovoj sjednici, navodeći da je „iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu“ stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Dodao je da Stranku demokratske akcije u NSRS “predstavlja niz veoma iskusnih i sposobnih zastupnika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS”, naveo je Izetbegović u odgovoru na Čubrilovićev poziv.

Ranije smo pisali da se očekuje da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović prisustvovati sjednici NSRS.

“Šteta što je Izetbegović odbio poziv, a Čović je usmeno potvrdio da će doći na posebnu sjednicu“, rekao je Čubrilović.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO