fbpx

Ovo je elektorski model za izbor članova Predsjedništva BiH o kojem pregovaraju domaći lideri

by | ožu 18, 2022 | 0 comments

Domaći politički lideri uz podršku američkih i evropskih medijatora jutros su nastavili pregovore o reformi Izbornog zakona BiH, a jučer se na stolu našao elektorski model za izbor članova Predsjedništva BiH.

Prema predloženom elektorskom modelu izbora članova Predsjedništva BiH, deset kantona bi davalo broj elektora proporcijonalan broju stanovnika, a ukupan broj elektorskih glasova bi iznosio 300.

Na osnovu predloženog modela, svaki kanton bi u startu nosio 20 elektorskih glasova, a zatim bi se dodavao broj na osnovnu proporcionalnosti, a izračunato je i odstupanje u odnosnu na proporcionalnost.

Predloženi elektorski model (Foto: Klix.ba)
Predloženi elektorski model (Foto: Klix.ba)

Najviše elektorskih glasova bi davao Tuzlanski kanton (41), zatim Kanton Sarajevo (38), Zeničko-dobojski (36), Unsko-sanski (32), Hercegovačko-neretvanski (30), Srednjobosanski (31), Zapadno-hercegovački (25), Kanton 10 (24), Posavski (22) i Bosansko-podrinjski (21).

Tokom jučerašnjih pregovora razgovarano je i o ovom modelu, no nije poznato koliko su se uspjeli dogovoriti s obzirom da HDZ već dugo insistira na modelu koji će im osigurati mjesto u Predsjedništvu BiH.

Dragan Čović je nakon neumskih pregovora izjavio da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski, odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

No, probosanskim i građanskim strankama je sporno što bi naprimjer glas Hrvata iz Širokog Brijega ili Livna vrijedio više nego glas Hrvata iz Sarajeva ili Zenice. Mnogi smatraju da bi ovim modelom HDZ imao zagarantovanog člana Predsjedništva BiH.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO