fbpx

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

DNEVNI RED

Danas ste na dnevnom redu!

Nikšić od EU traži bezuvjetan prijem BiH u svoje članstvo

by | ožu 5, 2022 | 0 comments

“Dragi prijatelji iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata, pišem vam u vrijeme velike prijetnje za Evropu i svjetski pravni i demokratski poredak prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu. Dozvolite da vam se prije svega zahvalim što ste uvažili naša ranija obraćanja i poduzeli niz koraka na zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine i odgovaranja na agresivni separatizam vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska”, navodi on na početku.

 

Žao mi je što nismo imali priliku održati ranije dogovoreni konferencijski sastanak na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, dodaje te kaže kako je povod za odgodu bilo vanredno obraćanje Evropskom parlamentu predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, koje svakako zaslužuje prednost u ovom trenutku.

“Značajan dio onoga što sam planirao reći na tom sastanku iznijet ću u ovom pismu. Bosna i Hercegovina je država koja se u kontinuitetu bori za temeljne principe savremenih demokratija. Desetljećima smo u prvim redovima borbe za jednakost u pluralnosti, kulturnu raznovrsnost, i neotuđivo pravo na suverenost nacija formiranih unutar njihovih internacionalno priznatih granica. Raznolikost je naše trajno naslijeđe, uprkos trajućim napadima i njenom negiranju od strane separatista. Scenario koji se odvija u Ukrajini je scenario sa kojim se suočavamo i od kojeg se branimo otkako smo stekli svoju nezavisnost. Od zadnjeg desetljeća proteklog stoljeća, vodimo žustru borbu sa silama koje vladavinu reda i prava žele zamijeniti vladavinom sile i mača. Suprotstavljamo se sličnim političkim strukturama poput onih u separatističkim regijama Ukrajine”, navodi.

On kaže kako Milorad Dodik i političko vodstvo entiteta Republika Srpska, administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine, ustrajno podrivaju državni suverenitet, teritorijalni integritet i samo funkcionisanje države Bosne i Hercegovine.

 

“Ovaj kriminalni, neustavni i anticivilizacijski pothvat se provodi desetljećima, dosežući vrhunac u sadašnjem trenutku. To se također odvija uz saglasnost, tutorstvo i otvorenu podršku Ruske Federacije separatistima. Naglašavamo da su u Evropi jedina dva političara državnog ranga koji su otvoreno stali uz Rusiju i protive se sankcijama Putinovom režimu Aleksandar Lukašenko i Milorad Dodik. Dodik je nakon posljednje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvoreno zaprijetio ukrajinskim scenarijom u Bosni i Hercegovini i provođenjem u djelo separatističkih ambicija”, kaže on.

 

Obrazac ponašanja je zloslutno sličan onom u Ukrajini, dodaje.

 

“Milorad Dodik i njegovi saradnici su predložili i usvojili niz separatističkih zakona i odluka u entitetu Republika Srpska, otvoreno osporavajući državne nadležnosti i suverenitet. Uz to, Dodik otvoreno promoviše rasističke stereotipe, negira genocid u Srebrenici, slavi osuđene ratne zločince i odbija autoritet legalno imenovanog Visokog predstavnika. Ovi činovi su proglašeni neustavnim, nelegalnim, te činovima neprihvatljivog separatizma kojim se podriva međunarodni pravni poredak od strane međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, najvišeg pravnog i izvršnog autoriteta u državi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Najbučniji i uglavnom usamljeni glasovi kojim se amnestira Dodikovo djelovanje, očekivano, dolaze iz Rusije”, kaže on.

 

Istovremeno, Dodik paradoksalno optužuje za destabilizaciju i zagovaranje nasilja sve one koji upozoravaju međunarodnu zajednicu o neminovno destruktivnim i po mir prijetećim posljedicama njegovog djelovanja, dodaje te kaže kako se radi o istoj praksi zamjene teza i inverzije istine, kako to čini i Putinov režim u Rusiji i Ukrajini.

 

“Međunarodna zajednica, sa izuzetkom Rusije, je jednoglasna u osudama ovih aktivnosti. Mnogi činitelji međunarodnog poretka pozivaju na nametanje oštrih sankcija Dodikovom režimu podržanom od Rusije. Međutim, nikakve konkretne aktivnosti još uvijek nisu poduzete. U međuvremenu, državne institucije su potpuno paralizovane Dodikovim otvorenim bojkotom istih. Također, Dodik istovremeno otvoreno pokušava spriječiti našu državu da se pridruži koaliciji zemalja koje se suprotstavljaju i osuđuju rusku agresiju u Ukrajini. Zbog svih navedenih razloga, pozivam vas da poduzmete hitne aktovnosti u okviru vaših nadležnosti da osigurate bezuvjetno pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, navodi Nikšić

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO