fbpx

Izetbegović: SDP treba da učestvuje u pregovorima umjesto što optužuje 

by | ožu 16, 2022 | 0 comments

Lider SDA Bakir Izetbegović obratio se novinarima nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz RS i FBiH sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom (Josep Borell).

– Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro što se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Dakle, građanska su stranka, predstavljaju četvrtinu glasača i stanovništva u BiH i treba da učestvuju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata. Ja ću se danas čuti s gospodinom Nikšićem i vidjeti, dakle, da se priključe i da kažu šta imaju, kako oni kažu, iza zatvorenih vrata.

Integritet izbornog procesa

Razgovara se o svemu. Što se tiče samog integriteta izbornog procesa mislim da je ta stvar teška i bojim se da će SNSD to zaustaviti. U FBiH postoji koncenzus. Ima i dalje pomaka, na jednom sastanku koji smo imali tu u Sarajevu koji su organizovali Konaković i Radončić. Dakle, HDZ je konačno pristao da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes. 

Onda je on imao neke svoje zahtjeve o kojima ja danas neću precizno govoriti, koji bi omogućili eventualno takvu stvar ako oni budu elastičniji – izjavio je Izetbegović.

Nema govora o secesiji

Na kraju se osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

– Tako je počeo naš razgovor, s ovim što se dešava u Ukrajini,i Borelj je tražio naravno da BiH to prati, stavove EU. Dodik je rekao da treba sve učiniti da se sačuva mir, da se to ne prenese na BiH tako da mislim da će to da bude u redu. Od Dodika je Borelj u više navrata tražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u NSRS. 

Dakle, zaustavljanje procesa vraćanja nadležnosti na entitetski nivo. I tu je bio uporan. Dodik je obećao da nema govora o secesiji i da će on poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije. Borelj je precizno kazao da se te stvari zaustave i da se ne ide dalje – zaključio je Izetbegović.

F83DC975 FEB6 4FD3 A323 F6763945561A

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO