fbpx

Erdogan će sutra razgovarati s Putinom: Ne odustaje od veza ni s Rusijom ni s Ukrajinom

by | ožu 5, 2022 | 0 comments

NATO članica Turska dijeli morsku granicu s Ukrajinom i s Rusijom u Crnom moru i ima dobre odnose s obje zemlje, ali se protivi sankcijama Moskvi. Ankara je nazvala rusku invaziju neprihvatljivom i ponudila je da bude domaćin mirovnih pregovora, istovremeno pozivajući na primirje.

 

Obraćajući se novinarima u Istanbulu u subotu, Kalin je izjavio da će Erdogan ponoviti svoju ponudu Putinu i zatražiti od njega da “pruži šansu” za humanitarno primirje i uspostavu humanitarnih koridora potrebnih za evakuaciju civila i dostavu humanitarne pomoći.

 

“Poruka našeg predsjednika je da rat i napade treba odmah zaustaviti kako bi započeli razgovori zajedničkim okupljanjem na primjerenoj osnovi i dala bi se šansa diplomatiji”, izjavio je Kalin.

 

Bitno je da Rusija ima pouzdanog sagovornika s kojim će razgovarati dok je Zapad “spalio mostove” s Moskvom, kazao je Kalin, dodajući da Ankara neće odustati od veza ni s Rusijom ni s Ukrajinom.

 

Kalin je također kazao da su napadi na nuklearne elektrane u Ukrajini “igranje s vatrom” i da će Erdogan također održati razgovore s drugim čelnicima u subotu, među kojima su kanadski premijer Justin Trudeau i zvaničnici Evropske unije, prenosi Reuters.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO