fbpx

Dok nove trupe EUFOR-a krstare BiH, podsjetimo se šta je Dodik govorio samo prije dva i po mjeseca

by | ožu 8, 2022 | 0 comments

Dodik je 18. decembra prošle godine kazao da nikada neće dati saglasnot da bilo koje strane trupe uđu na teritoriju BiH.

“Potrebno je pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ je Predsjedništvo. A ja, koliko znam, još uvijek sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije, ni NATO-ove ni ruske niti bilo čije trupe, ovdje dođu”, kazao je tada Dodik.

Odmah potom pisali smo kako, Dejtonski mirovni sporazum, relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Statut Brčko distrikta omogućavaju NATO-u i EUFOR-u angažman bez odluke Predsjedništva BiH te kako Dodika po ovom pitanju niko ništa ne pita i ne treba tražiti saglasnost.

 

Sasvim je jasno da povećanje trupa značajno za snagu OHR, a visoki predstavnik je bio najsnažniji upravo kad je u Bosni i Hercegovini stranih trupa bilo u većem broju. Slabljenje uloge OHR-a korelira sa smanjenjem broja trupa.

 

Zanimljivo je kako je Dodik dva mjeseca kasnije izjavio nešto dijametralno suprotno, ka kazao da nema ništa protiv da EUFOR dovede više od 500 ljudi u BiH i da Republika Srpska nema nikakav plan za destabilizaciju.

 

Nakon što je proteklih dana zabilježen kontinuirani dolazak vojnika i oklopnih vozila EUFOR-a u BiH, danas su se zvanično oglasili i ponovili koji su razlozi njihovog pojačanog prisustva u našoj zemlji.

0 Comments

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO